niedziela, 26 sierpnia 2012

Pizza!


... czyli lepiej, niż w pizzerii. Taniej byłoby kupić mrożoną, a nawet zamówić, ale dla Nas to oznacza brak zabawy. A przecież ciągle chodzi nam o to, by gotować, piec, tworzyć. I tak piątkowego popołudnia wyczarowałyśmy pizzę. Zrobiłyśmy tyle, że cztery osoby jadły, a trzeba było dojadać jeszcze w sobotę. Prosto i smacznie!

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 gram drożdży
  • około 3/4 szklanki wody - ciepłej, ale nie wrzącej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczkę cukru
  • łyżeczkę soli
Składniki dodatkowe:
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła do pizzy
  • składniki, według uznania.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru. Odstawiamy na około 15 minut. Dodajemy mąki, oleju, soli. Ciasto ugniatamy tak, by nie kleiło się nam do rąk. Jeśli będzie się kleić - podsypujemy mąką. Kiedy otrzymamy jednolitą konsystencję - odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut-45 minut, przykrywając ścierką.

Po upływającym czasie wysmarowujemy blaszkę tłuszczem i mąką, rozciągamy ciasto, dziurkujemy widelcem i smarujemy koncentratem pomidorowym, do smaku przyprawiając ziołami. Następnie nakładamy wszystkie dodatki, według uznania.
W naszym przypadku były to: standardowo tuńczyk, papryka, pomidor, ogórek konserwowy, groszek, kukurydza. :)

Do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni wkładamy pizzę i pieczemy około 15-20 minut (zależy od piekarnika). Pod koniec pieczenia posypujemy pizzę serem żółtym.
Kroimy na kawałki i podajemy z ketchupem, według uznania lub sosem czosnkowym. W naszym przypadku pikantny ketchup Hellmansa - pyszny, swoją drogą!

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mmm, pyszności :) Sama jestem zwolenniczką własnych wypieków - te smakują najbardziej i są najzdrowsze :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile człowiek ma radości przy tym:)
      No i wiadomo, co się dało!

      Usuń
  2. Mniam wygląda pusznie...muszę sprawdzić przepis :)

    OdpowiedzUsuń